Module 4: Communicatie bij eenzaamheid

In het kort:

Eenzaamheid verandert een mens. Wil je helpen bij eenzaamheid, dan is anders communiceren daarom een must.

  • Eenzaamheid, persoonlijkheid en communicatie... wat is er aan de hand?
  • Communicatie als basis van verbinding
  • NLP – basisvaardigheden in relatie tot eenzamheid


Boeken: aanbevolen: NLP voor dummies

Tijd: 2 dagen

Prijzen: kijk hier

Data: kijk hier


Details:

Eenzaamheid zorgt voor veranderingen in de hersenen. Mensen die zich langer eenzaam voelen gebruiken vaak andere manieren van communiceren, juist door die eenzaamheid. Anders leren communiceren is voor hen van groot belang. Dat vraagt dan ook van de begeleider speciaal inzicht in communicatiestijlen en in de mogelijke effecten van communicatie.

'Normale' communicatiemethoden, zoals bijvoorbeeld geleerd in coaching en counseling, kunnen in de begeleiding niet effectief blijken te zijn. Sterker zelfs, ze zijn soms contraproductief. Eenzaamheid vraagt om een speciale aanpak. Dat betekent dat professionals zich genoodzaakt zien een aantal basisvaardigheden volledig om te gooien.

Voor veel deelnemers is dat dus: nieuwe technieken aanleren, oude waarheden verlaten. Dat is niet altijd even makkelijk. Maar wel uitdagend! Daarom is oefenen een belangrijk onderdeel van deze module.

Deze vorm van communiceren vormt samen met de oplossingsgerichte benadering een stevige basis voor de hulp bij eenzaamheid. Wie niet de volledige training wil volgen en de groepsmethodiek Creatief Leven niet wil gebruiken kan in de eigen praktijk met de kennis van de modules 1 tot en met 4 goed aan de slag.

NLP (Neurolinguitstisch Programmeren) biedt bij de communicatie bijzonder praktische steun. Wie NLP beheerst zal zich deze nieuwe technieken eenvoudig aanleren. Degenen die geen NLP achtergrond hebben krijgen voldoende materiaal aangereikt om efficiënt te kunnen werken. Wij eisen binnen deze methodiek niet het kennen en gebruiken van oogbewegingen of van metaprogramma’s. De nodige kennis wordt aangereikt.

Studiebelasting:

13 contacturen

20 uur zelfstudie

Praktisch: De tweedaagse training vindt plaats op twee dagen binnen een tijd van dertig dagen, dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur. In overleg met de groep kunnen andere tijden worden afgesproken als dat in ieders belang is, uitsluitend als iedereen daarmee instemt.

Op verzoek wordt deze training in jouw organisatie gegeven (Incompany). Neem daarvoor contact op.