reepboomtop

Word jij Specialist Eenzaamheid?

training eenzaamheid faktor5

JE WILT SPECIALIST EENZAAMHEID ZIJN

OF GEWOON MEER LEREN OVER EENZAAMHEID

Mooi.

Nederland schreeuwt om meer deskundigen. Dat kun jij worden.

De belangrijkste informatie zet ik hier voor je op een rij.

Basistraining EENZAAMHEID Online

Je kunt van nu af de Basistraining Eenzaamheid makkelijker volgen. 

Alle nieuwe ontwikkelingen krijg je mee. Geen reistijd, geen reis- of verblijfkosten.

Je materiaal krijg je in de vorm van artikelen, films en tests. Elke week ontvang je nieuw lesmateriaal, twee maanden lang.

Na twee maanden ben je op de hoogte van de jongste ontwikkelingen in dit vakgebied, je kunt interventies beoordelen op hun effectiviteit en je bent bovendien gesprekspartner voor bijvoorbeeld huisarts, gemeente en werzijnsorganisatie. Je weet welke opties er zijn voor de aanpak van eenzaamheid en wat hun effect is. 

Specialist Eenzaamheid, de jaartraining

BLENDED LEREN: ONLINE EN LIVE GEMENGD

Deze training mengt live trainingsdagen en online materiaal. Want kennis overdragen kan je best online, maar trainen doe je samen.

De start van de modules 1 en 2 zijn op een vaste dag, daarna volg je deze modules online. De volgende modules bestaan uit vaste trainingsdagen. 

Twee maanden lang krijg je wekelijks nieuw materiaal toegestuurd.

Lessen, een filmpje, een test om te checken of je het geleerde hebt onthouden.

Pas vanaf module 3 is de training verder volledig live, met tweedaagse bijeenkomsten. Kijk hier voor de data.

Je krijgt ook dan nog af en toe materiaal thuisgestuurd, maar het echte trainen doen we samen.

De locatie is Oudenbosch, Ambachtenstraat 13.

AANMELDEN

Je aanmelding is definitief als je hebt betaald.

Dat doe je makkelijk met ideal met behulp van deze link.

Je krijgt dan automatisch een factuur toegestuurd. De training is vrij van BTW.

Wil je in delen betalen, dan kan dat. Gebruik dan deze link.

Vraagt je organisatie dat er op factuur wordt betaald, neem dan even contact op, we regelen dat. 

JE TWIJFELT

OK, je wilt wel meer weten, maar niet meteen beslissen of je de hele training wilt volgen.

Dat kan. Schrijf je dan in voor de Basistraining Eenzaamheid, oftewel Module 1 en 2 online.

Je krijgt dan alle basiskennis rond eenzaamheid, waarmee je een stevige voorsprong hebt op de meeste andere mensen.

Je kunt daarna besluiten alsnog met de verdere training mee te doen. 

DOE MEE

Je inschrijving is definitief als je ook hebt betaald. Je kunt betalen met deze link.

Deze nieuwe opleiding is een combinatie van online en offline leren. Blended, zoals dat heet.

 

Dit is je kans om de hele opleiding te volgen voor € 3990,00. Vrij van BTW.

Heb je nog vragen, mail dan alsjeblieft.

MELD JE AAN

Ik betaal en stel mijn plaats zeker voor de volledige training.

Ik betaal en ben zeker van deelname aan module 1 en 2, en beslis eventueel later of ik door wil gaan met de Trainig Specialist. Dat kan nog tot een jaar na het volgen van de Basistraining.

gecertificeerd eenzaamheid

Gaat Big Brother voor onze eenzaamheid zorgen?

WMO Reddingsboei bij eenzaamheidEr is een nieuw rapport uit

Gaat de Rijksoverheid zich bezig houden met eenzaamheidsbestrijding? De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onderzocht eenzaamheid en gaf het advies: niet doen.

Lees het document en zie hoe verwarrend het onderwerp nog steeds is. Ik zou blij zijn als we een landelijke campagne zouden krijgen, gericht op het voorkomen van chronische eenzaamheid. Maar ach, ik ben altijd erg ongeduldig. Ooit op een dag…

Als ik mijn zin kreeg zouden kinderen op de basisschool al leren hoe ze hun leven creatief kunnen invullen. Met anderen. Dat is voor de kinderen van nu misschien nog wel belangrijker dan voor de ouderen van nu. Zij zullen zeker niet allemaal werk vinden. Ze zullen een leven moeten vormgeven dat niet rond werk is gemodelleerd, maar waar ze een andere zinvolle besteding aan gaan geven.

Grootgebracht voor economisch belang

Nu worden ze vooral opgeleid om deel te zijn van de economie. Nog steeds is het leren van een vreemde taal belangrijker dan zelfkennis, leren hoe je zinvol samen met anderen leeft en een bijdrage levert aan het Grote Geheel. Niet gek toch dat we 40% eenzaamheid kennen? Maar er komen andere tijden. Tot het zo ver is zullen er alleen al in Nederland meer dan anderhalf miljoen mensen chronisch last hebben van eenzaamheid.

Meer dan anderhalf miljoen mensen eenzaam

Met als gevolg een slechtere gezondheid, minder kansen in het leven en een veel te vroege dood. Nee, die kan ik niet allemaal helpen. En jij ook niet. Maar samen kunnen we wel zorgen voor meer kennis, meer bewustwording en meer en betere hulp.

Laatst was ik bij een heel grote regionale instelling waarbij de leiding had besloten dat ze Groots en Meeslepend iets gingen doen aan eenzaamheid. Ze hadden mij ingehuurd voor advies. Na de lezingen die ik er had verzorgd waren ze enthousiast, maar hun ambitie was een beetje bijgesteld. Ze beseften dat er in hun werkgebied meer dan 40.000 mensen last hebben van chronische eenzaamheid.

Misschien waren ze overweldigd, misschien was het een kwestie van hun oude patronen niet willen loslaten, maar opeens zeiden ze: ‘We doen al zo veel. Bij ons kunnen mensen elkaar overal ontmoeten. Laten we die chronische eenzaamheid maar aan anderen overlaten.’

Als het simpel was, was het geen probleem

Eenzaamheid aanpakken is lastig. Als het niet lastig was hadden we dit enorme probleem niet. Maar je kunt er wel degelijk veel aan doen. Voor ouderen, voor jongeren, voor je eigen familie. Voor jezelf, later...

Luister hier naar wat Theo van Tilburg zegt over eenzaamheid. Je snapt dat dit uit mijn hart gegrepen is. Precies die aanpak: mensen laten leren wat ze waard zijn, wat hun sterke kanten zijn, hoe je dat ‘eenzame brein’ het best aanpakt. Dat is wat je bij Faktor5 leert. Mensen helpen hun hersenen weer goed te laten werken.

De methodiek Creatief Leven is precies afgestemd op wat mensen met eenzaamheid nodig hebben. Wat je eerst nodig hebt als je lang eenzaam bent is een hersen-onderhoudsbeurt. Daar zijn we sterk in. Dat doen we met een heel bijzondere methodiek, met een strakke, nieuwe versie van oplossingsgericht coachen in een groep.

Meer weten van hoe dat werkt? Lees het hier.

Van de overheid moeten we het niet hebben. Er is geen Big Brother die onze eenzaamheid aanpakt. We zullen zelf moeten opkomen voor onze gezondheid en ons welzijn. Het is daarom gelukkig als er meer mensen zijn die dat immense aantal van 1,7 miljoen mensen met chronische eenzaamheid gaat helpen. Niet met intuïtie alleen, maar met deskundigheid. Zodat je straks weet: als ik last heb van eenzaamheid dan moet ik daar zijn.

Big Brother gaat ons niet helpen bij eenzaamheid. Jij wel?

Trekt het jou, dan heb ik een aanbod voor je. In september start een nieuwe training Specialist Eenzaamheid. Totaal anders dan tot nu toe. Overigens is het fout te praten over een training, het is een opleiding van een jaar. Maar goed, het heet nu eenmaal zo…

De nieuwe training bestaat uit precies dezelfde stof als voorheen, maar het is nu een zg. blended training. We starten met een skype-bijeenkomst en de eerste twee modules volg je online. Je krijgt wekelijks lesmateriaal toegestuurd, filmmateriaal en interessante achtergrondartikelen. We skypen en werken op afstand samen en je krijgt tussentijds toetsen.

Blended

Vanaf de derde module is het weer een echte ‘real-live’ training. Je krijgt les van Josja Biessen en mij. Een super-team, dat kan ik je verzekeren. Pittig dus, die opleiding van een jaar. Maar dan heb je ook wat in de pocket.

De prijs valt je mee, want op de website staat € 5990,- , maar daar mag je € 2000,- van af trekken! Waarom? Omdat dit de eerste keer is dat de opleiding blended gaat. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Volgend jaar is er zeker geen korting meer, dus pak je kans. Voor de data kijk je hier.

Hier kun je je inschrijven voor de volledige training. Als je hebt betaald is je plaats verzekerd.

Jeannette

 

 

 

Wat heeft eenzaamheid nou met trauma te maken?

eenzaam MargreetEenzaamheid gaat vanzelf over

Ieder mens weet hoe het voelt om eenzaam te zijn. Het hoort er helaas nu eenmaal bij. Vaak doen we de goede dingen zodat het lijkt of het vanzelf over gaat, maar dat is natuurlijk onzin.

Niets gaan vanzelf

Alleen ben je je dan niet bewust van de dingen die je doet. Dat is prima, je hoeft ook niet elke keer te bedenken hoe je moet lopen, dat doe je gewoon. Tot er iets gebeurt waardoor je in de kreukels ligt. Na een paar weken ziekenhuis moet je opnieuw leren lopen. Voetje voor voetje, soms met de fysio.

Stap voor stap

Wie door omstandigheden niet meer weet hoe ie zelf die eenzaamheid kan oplossen moet het ook weer opnieuw leren. Voetje voor voetje. Soms met een beetje hulp. Maar hoe dan ook, vanzelf gaat eenzaamheid niet over. Wie zich eenzaam voelt, doet er goed aan zich af te vragen wat het precies is waar die eenzaamheid op wijst: heb je behoefte aan een vriend, aan iets zinnig doen met je leven, een partner?

In het wilde weg

Hoe dan ook is het slimmer te zoeken als je weet waar je naar op zoek bent, dan in het wilde weg ‘onder de mensen te komen’, in de hoop dat je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat betekent dta je misschien wel meer zelfkennis moet krijgen dan je nu hebt. Met goede, deskundige hulp kan je heel ver komen.

Trauma

Niet altijd lukt het je zonder hulp eenzaamheid op te lossen. Niet zonder meer. De reden kan liggen in een trauma uit de vroege jeugd. Vaak weten mensen zelf niet eens dat er sprake is van een trauma, maar verbazen zich erover dat ze ‘nu eenmaal altijd eenzaam zijn geweest’. Een specialist in hulp bij eenzaamheid moet van alles weten over dit soort belemmeringen.

Trauma herkennen

Jemet weten hoe je ontdekt of er sprake is van trauma, zonder dat je mensen valse herinneringen opdringt. Je meot ook weten hoe je daar vervolgens mee omgaat, in overleg met je cliënt. Vaak zal blijken dat het niet nodig is voor zo’n trauma naar een andere deskundige te gaan, soms wel.

Een specialist eenzaamheid weet hoe je vroeg trauma kunt herkennen, zonder dat de cliënt er over hoeft te praten. Zij of hij heeft van alles aan gereedschap in huis om de ander te helpen eenzaamheid grondig aan te pakken. Zij of hij kent de verschillende opties en zal zo nodig een passende vorm van hulp kunnen aanbevelen. Daarbij ligt de voorkeur bij dat wat de cliënt het prettigst vindt. Zo zal de een meer aangetrokken worden tot een cognitieve aanpak, de ander zweert bij lichamelijke therapie.

Passend verwijzen

Er zijn nog steeds therapeuten die het verstandig vinden een ander te laten praten over ellende, in de verwachting dat het daarmee beter wordt. Omdat veel mensen daar een grondige weerstand tegen hebben (niet zo gek, het lijkt me vreselijk weer datzelfde te moeten doormaken) zijn er therapieën waar dat praten niet aan de orde is. Bij hypnotherapie ben je je er niet van bewust, lekker rustig, bij haptotherapie is er de lichamelijke oplossing en zo zijn er nog veel meer benaderingen die het opnieuw doormaken van de oorspronkelijke ellende niet nodig hebben. Bij de opleiding tot Specialist Eenzaamheid leer je ze kennen.

Maar gelukkig leer je ook hoe je zelf iemand een stap verder kunt helpen. Een grote stap.

 

  • 1
  • 2

reepbomen

Contactgegevens

faktor5 logo nwFaktor 5
Ambachtenstraat 13
4731 RE Oudenbosch
KvK 22057651
Email: j.rijks@faktor5.nl
Tel: 0165 316626
Mob: 06 44574009

CRKBO logo
Faktor5 is een CRKBO geregistreerde opleider

 

Waar zitten we?