reepboomtop

Sociaal geïsoleerd, niet eenzaam? Hoe zit dat?

Deze vraag komt in de training vaak langs. Hij laat zich niet in één regel beantwoorden, maar ik doe mijn best.
 
Iemand is sociaal geïsoleerd als zij of hij geen of geen noemenswaard netwerk heeft. Dat is niet een gevoel, maar een feit. Het zal voor de persoon zelf dan ook makkelijk zijn toe te geven dat het kringetje om hem of haar heen wel heel erg klein is, of zelfs niet bestaat. 
 
Of er sprake is van eenzaamheid is een ander verhaal. Mensen hebben uiteenlopende behoeftes, en ook de behoefte aan mensen in je netwerk kan wisselend zijn. Waar de een genoeg heft aan een paar vrienden, wil de ander een hele sleep om zich heen. Sommige mensen hebben nauwelijks behoefte aan mensen om zich heen. Dat uit zich dan in een klein netwerk, terwijl er geen sprake hoeft te zijn van eenzaamheid. Eenzaamheid is een gevoel, dus heel persoonlijk.
 
Anderen, met name ouderen, hebben relaties gehad en kijken terug op die relaties met het gevoel alsof ze er nog zijn. Zoals mijn tante Truus, die veertig jaar lang haar overleden man trouw is geweest en geen behoefte had aan een andere man in haar leven. Haar verbondenheid met haar man was voor haar genoeg. Maar ook dat levert je natuurlijk geen groot netwerk op. Eenzaamheid was niet aan de orde, ze voelde zich goed bij de situatie. Overigens had mijn tante Truus als sociaal wonder een enorm netwerk, maar dat terzijde. 
Ook kan iemand na verloop van tijd zo gewend zijn geraakt aan eenzaamheid dat het niet meer bewust wordt beleeft. Als je zo iemand dan vraagt of ie zich eenzaam voelt, zal die met de grootste oprechtheid nee zeggen. Net zoals mensen die jarenlang stijf staan van de stress zich daar niet meer van bewust zijn. Er is dan wel degelijk eenzaamheid, maar de persoon voelt niet de behoefte er iets aan te doen. Het gevoel wordt niet ervaren, hoewel de emotie wel degelijk in het lichaam aanwezig kan zijn. 
 
Tot slot is er de 'taboe-eenzame'. Al straalt de eenzaamheid er bij wijze van spreken van alle kanten af, de persoon zal het niet willen toegeven. Dat betekent dat je zo iemand ook echt niet kunt helpen. Zeker als er spake is van langdurige eenzaamheid, zullen de hersenen zo veradnerd zijn dat deze persoon echt niet leuk in de omgang is. Contacten aanbieden gaat niet werken, omdat de hersenen er niet voor open staan. Aanpak van eenzaamheid zal niet werken, omdat de persoon er niet voor open staat. 
 
In de eerste twee gevallen is er geen sprake van eenzaamheid, wel van alleen-zijn. Of de persoon daar iets aan wil doen is een persoonlijke keus. Hier valt dus niet te sturen op het aanpakken van eenzaamheid, wel eventueel van het vergroten van het netwerk. Daarbij moet je je realiseren dat deze mensen er zelf nooit behoefte aan hadden, dus waarom nu wel?
 
In de tweede twee gevallen valt er wat voor te zeggen in gesprek te komen en langzaam aan het bewust worden van de eigen situatie te stimuleren. Maar onthoud wel dat je iemand niet kunt dwingen te doen wat goed en gezond is. Wel moet je je realiseren dat als er sprake is van eenzaamheid, zoals in de laatste twee situaties, je wel goed moet weten wat je doet. Chronisch eenzame mensen niet een adequaat hulpaanbod geven, maar met anderen in contact brengen is slecht, voor beide partijen. 
Het is lastig. Uitgangspunt is altijd de cliënt. 

Eenzaamheid is de biggest mindfuck

We staan met zijn allen op de grens van een nieuwe tijd. Nee, dit is geen zweverig verhaal.

Maar jij weet ook dat de aandacht voor eenzaamheid op het moment immens is. En dat wordt vast nog erger. De reden? Eenzaamheid is een voorbode voor ongelofelijk nare gezondheidsgevolgen. Wie zich eenzaam voelt, is er in alle opzichten ellendig aan toe. Het voelt fout, het maakt je verdrietig en lamlendig en voor je het weet zit je leven in het slop. Wie zich lang eenzaam voelt, gaat tien jaar eerder dood dan leeftijdgenoten. En dat krijgen we als mensheid wereldwijd nu in de gaten. Logisch dus dat er onrust is.

We gaan meteen op tilt. Wijten het aan 'deze ellendige tijd'. Aan social media. Aan de houding van hufterigheid van de ander. Aan individualisme of desnoods aan de toestroom van allochtonen. Feit is dat eenzaamheid niets nieuws is. Het nieuwe is alleen dat we ons er opeens zo van bewust zijn. En iets willen doen. En daar komt het probleem. We willen van alles doen, maar hebben geen idee wat werkt. 

We denken bij eenzaamheid aan oude mensen, aan trieste vergeten types, aan je grootouders desnoods. We denken dat een beetje meer bezoek wonderen zal doen. En daar slaan we de plank grandioos mis. Want eenzaamheid overkomt ons allemaal zo nu en dan. Dat is normaal. Maar weet je er niet mee om te gaan, dan blijf je je eenzaam voelen. Daar helpt geen contactmogelijkheid of bezoekmevrouw aan. Het betekent dat je het nog niet kunt en het dus moet leren. Maar daar zit nou juist het probleem. 

Knipsel eenzaamheid mindfuck 3

Want wat gebeurt er als je je lang (een jaar of meer) eenzaam voelt? Precies. Die mindfuck. Je hersenen veranderen. Jij verandert. Je wordt een minder leuke uitgave van jezelf. Je hebt geen zin meer in contact met anderen. Je wordt ook minder slim. Je trekt je dus meer en meer terug. Wat er dus moet veranderen als je je te lang eenzaam voelt, dat ben jij zelf. Hoe je dat doet is iets waar we geen van allen bewust voor toegerust zijn. Als je geluk had zijn je ouders er in geslaagd je te leren hoe je omgaat met je relaties. Maar voor 40% van de mensheid is dat niet het geval. Daarom moet er kennis komen van hoe je eenzaamheid voorkomt en zeker ook hoe je langdurige eenzaamheid aanpakt. Want het kan wel. 

Ook als je hersenen zijn veranderd en je als het ware een 'eenzaam brein' hebt, kun je zo veranderen dat je leven weer leuk wordt en je je eenzaamheid kunt oplossen. Maar met dat eenzame brein lukt je dat helaas niet in je eentje. En de meeste hulpverleners zijn nog niet opgeleid om je erbij te helpen. Ze doen hun best, echt. Doen wat ze al jaren doen, vanuit een groot en warm hart. Maar helaas is dat niet genoeg om deskundig te zijn in hulp bij eenzaamheid. Dat betekent dat meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland een groot gezondheidsrisico lopen (want ja, zo veel mensen voelen zich al lang eenzaam). Jij misschien ook wel.

Het kan anders. Echt. Maar dan moet je wel weten hoe je dat moet doen. Faktor5 leidt op om inzicht te krijgen in de problematiek van eenzaamheid. Maar meer nog leiden wij op om met evidence based middelen mensen effectief te helpen bij eenzaamheid. Zoek je hulp, kijk dan bij de adreslijst van opgeleide mensen. Of wil jij iemand zijn die het kansberoep van de toekomst nu alvast onder de knie wil krijgen? Meld je dan nu aan voor de training die in september start. Vol is vol.

 

 

 

 

 

Word jij Specialist Eenzaamheid?

training eenzaamheid faktor5

JE WILT SPECIALIST EENZAAMHEID ZIJN

OF GEWOON MEER LEREN OVER EENZAAMHEID

Mooi.

Nederland schreeuwt om meer deskundigen. Dat kun jij worden.

De belangrijkste informatie zet ik hier voor je op een rij.

Basistraining EENZAAMHEID Online

Je kunt van nu af de Basistraining Eenzaamheid makkelijker volgen. 

Alle nieuwe ontwikkelingen krijg je mee. Geen reistijd, geen reis- of verblijfkosten.

Je materiaal krijg je in de vorm van artikelen, films en tests. Elke week ontvang je nieuw lesmateriaal, twee maanden lang.

Na twee maanden ben je op de hoogte van de jongste ontwikkelingen in dit vakgebied, je kunt interventies beoordelen op hun effectiviteit en je bent bovendien gesprekspartner voor bijvoorbeeld huisarts, gemeente en werzijnsorganisatie. Je weet welke opties er zijn voor de aanpak van eenzaamheid en wat hun effect is. 

Specialist Eenzaamheid, de jaartraining

BLENDED LEREN: ONLINE EN LIVE GEMENGD

Deze training mengt live trainingsdagen en online materiaal. Want kennis overdragen kan je best online, maar trainen doe je samen.

De start van de modules 1 en 2 zijn op een vaste dag, daarna volg je deze modules online. De volgende modules bestaan uit vaste trainingsdagen. 

Twee maanden lang krijg je wekelijks nieuw materiaal toegestuurd.

Lessen, een filmpje, een test om te checken of je het geleerde hebt onthouden.

Pas vanaf module 3 is de training verder volledig live, met tweedaagse bijeenkomsten. Kijk hier voor de data.

Je krijgt ook dan nog af en toe materiaal thuisgestuurd, maar het echte trainen doen we samen.

De locatie is Oudenbosch, Ambachtenstraat 13.

AANMELDEN

Je aanmelding is definitief als je hebt betaald.

Dat doe je makkelijk met ideal met behulp van deze link.

Je krijgt dan automatisch een factuur toegestuurd. De training is vrij van BTW.

Wil je in delen betalen, dan kan dat. Gebruik dan deze link.

Vraagt je organisatie dat er op factuur wordt betaald, neem dan even contact op, we regelen dat. 

JE TWIJFELT

OK, je wilt wel meer weten, maar niet meteen beslissen of je de hele training wilt volgen.

Dat kan. Schrijf je dan in voor de Basistraining Eenzaamheid, oftewel Module 1 en 2 online.

Je krijgt dan alle basiskennis rond eenzaamheid, waarmee je een stevige voorsprong hebt op de meeste andere mensen.

Je kunt daarna besluiten alsnog met de verdere training mee te doen. 

DOE MEE

Je inschrijving is definitief als je ook hebt betaald. Je kunt betalen met deze link.

Deze nieuwe opleiding is een combinatie van online en offline leren. Blended, zoals dat heet.

 

Dit is je kans om de hele opleiding te volgen voor € 3990,00. Vrij van BTW.

Heb je nog vragen, mail dan alsjeblieft.

MELD JE AAN

Ik betaal en stel mijn plaats zeker voor de volledige training.

Ik betaal en ben zeker van deelname aan module 1 en 2, en beslis eventueel later of ik door wil gaan met de Trainig Specialist. Dat kan nog tot een jaar na het volgen van de Basistraining.

gecertificeerd eenzaamheid

reepbomen

Contactgegevens

faktor5 logo nwFaktor 5
Ambachtenstraat 13
4731 RE Oudenbosch
KvK 22057651
Email: j.rijks@faktor5.nl
Tel: 0165 316626
Mob: 06 44574009

CRKBO logo
Faktor5 is een CRKBO geregistreerde opleider

 

Waar zitten we?